puzzelstukjes

Wat is een Integrator?

Wat is een Integrator?
In dit artikel neem ik je mee naar de Integrator als rechterhand van een ondernemer en visionair.  

De tweede persoon. 

De rechterhand. 

The second in command. 

De Co-piloot in het bedrijf. 

Steady force. 

De lijm tussen de visionair en de rest van het leiderschapsteam.  


In dit artikel heb ik het over de rol van de Integrator zoals Gino  Wickman en Mark C. Winters omschrijven in hun boek Rocket Fuel:  Een Integrator is de persoon die de Unique Ability® heeft om een bedrijf te runnen, de dagdagelijkse issues die boven komen te managen en de 3 belangrijke hoofdtaken te integreren. De Integrator is de lijm die alle processen, mensen, systemen, prioriteiten en de strategie van het bedrijf bij elkaar houdt.  


Unique Ability® is een term van Dan Sullivan, 1 van de beste coaches in de wereld en eigenaar van Strategic coach. Unique Ability® is de essentie van wat je het liefste doet en wat je het beste kan. Het is jouw eigen set van natuurlijke talenten en passie dat ervoor zorgt dat jij bijdraagt op een manier die jou het meest motiveert.  
Bron: https://resources.strategiccoach.com/the-multiplier-mindset-blog/what-is-unique-abilityElk bedrijf, groot of klein, heeft 3 hoofdtaken: 

  • De operatie: Een product of dienst maken  
  • Marketing en Sales: Het product of de dienst op de markt brengen en verkopen. 
  • Financiën: Facturen betalen en betalingen ontvangen.  

Klinkt simpel. Maar toch kan het een uitdaging zijn om, naarmate het bedrijf groeit, niet langs elkaar heen te werken.  

Wat ik vaak hoor van klanten en ondernemers die in een bepaalde groeifase met hun bedrijf zitten, is dat het in de praktijk niet zo simpel is om alles op elkaar aan te laten sluiten. Vaak werken afdelingen langs elkaar heen. Zij hebben ieder afzonderlijk hun eigen processen prima op orde. Echter deze zijn niet op elkaar afgestemd. Of ze hebben niet de juiste mensen op de juiste plek of misschien juist wel maar is bij deze mensen niet helder waar de visionair naartoe wil.  

En hier komt een Integrator in beeld.  


Maar eerst even iets over de verschillende benamingen van rollen. COO, Operations Manager, Online Business Manager, General Manager, Financieel Manager, Marketing Manager en nog veel meer. Niet iedereen die 1 van deze rollen vervult is automatisch ook een Integrator. Geef het beestje een naam zeggen ze weleens. Maar als je het beestje de ‘verkeerde’ naam geeft, dan kan de verwachting over de inhoud van de rol ook anders zijn. 


De Integrator vertaalt de visie van de ondernemer naar wat er daadwerkelijk moet gebeuren om die visie ook uit te laten komen. De Integrator zorgt ervoor dat er niet langs elkaar heen gewerkt wordt, iedereen verantwoordelijk is voor de noodzakelijk vereiste acties die gedaan moeten worden om de doelen te bereiken.  

De Integrator is de persoon die taken van het bord van de visionair af haalt waardoor er voor de visionair alleen overblijft wat hij of zij moet doen. De Integrator zorgt voor lucht, meer headspace en groei op een aantal vlakken.  

De Integrator is onderdeel van het leiderschapsteam en de lijm tussen de visionair en de rest van het leiderschapsteam. Stuurt de Integrator een uitvoerend team aan, dan is dat omdat de Integrator nog een andere pet op heeft, bijvoorbeeld die van Operations Manager. Dat is weer een andere rol met andere verantwoordelijkheden. Het team wordt dan ook met die pet op aangestuurd. Het is prima te combineren met de rol van Integrator zolang maar heel helder is welke pet op welk moment gedragen wordt.  


leiderschapsteam


De Integrator voert geen taken op operationeel level uit. Werken met een Integrator is dan ook het handigste als er al een uitvoerend team is. Dit hoeft geen groot team te zijn. Zeker bij online bedrijven zie je dat deze hele kleine remote teams hebben. Ook hoeft het niet altijd zo te zijn dat er al een heel leiderschapsteam is. Het komt ook vaak voor dat het leiderschapsteam verder uitgebouwd wordt op het moment dat de Integrator er is.  


De integrator werkt op strategisch en tactisch level en stuurt het leiderschapsteam aan. De Integrator runt een management besturingssysteem zoals bijvoorbeeld het Entrepreneurial Operating System® (EOS®) van EOS Worldwide of Scaling Up van Verne Harnish. Het gaat hier niet om een ICT-systeem maar om een manier om een bedrijf gestructureerd te laten groeien op alle vlakken.  
De integrator runt het management besturingssysteem en gebruikt de specifieke tools die nodig zijn om dit systeem goed te kunnen runnen. De Integrator is de rechterhand van een visionair.  
Het tarief van een Integrator is anders dan die van een andere manager of medewerker in het bedrijf.  Heb je dan 40 uur per week een Integrator nodig? 

Dat hoeft niet. Er zijn juist verschillende mogelijkheden om een Integrator aan te nemen of in te huren. 

  • Fulltime Integrator (loondienst) 
  • Fractional Integrator (Interim op locatie) 
  • Fractional Integrator (combinatie remote en soms op locatie) 


Fulltime Integrator (loondienst) 
Een Integrator wordt meestal fulltime aangenomen in snelgroeiende scale up bedrijven met 15 tot 500 medewerkers. De Integrator heeft dan nog een andere pet op en meestal die van COO of Operationeel Manager of directeur waarbij het aantal uren in de rol van Integrator lager ligt dan het aantal uren in de rol van COO.Fractional Integrator (interim op locatie) 
Een Interim Integrator op locatie zie je vaak in snelgroeiende scale up bedrijven en is meestal de brug naar het aannemen van een fulltime Integrator in loondienst.Fractional Integrator (combinatie remote en soms op locatie) 
Een fractional Integrator die voornamelijk op afstand werkt wordt ingehuurd voor een aantal uur per week en werkt met bedrijven met 10 tot 250 medewerkers. Vaak werken ze in het begin met kleine (leiderschaps-) teams en worden ze ingehuurd op het moment dat een bedrijf tegen een groeiplafond aan zit en dit doorbroken mag worden. Hier zie je vaak dat de fractional Integrator nog een andere tijdelijke pet op heeft. Dit om alle processen, mensen, systemen, prioriteiten en de strategie van het bedrijf krachtig neer te zetten en op elkaar te laten aansluiten en er vervolgens iemand anders ingehuurd of aangenomen kan worden die de pet van (meestal) COO of Operationeel Manager overneemt.  


 
Tijdens mijn coach opleiding bij EOS Worldwide leerde ik dat de rol van Integrator wereldwijd schaars is. De rol van fractional Integrator was op dat moment nog niet zo bekend in Amerika. Het aantal fractional Integrators dat op afstand werkt is tijdens de pandemie in 2020 gestegen. Zelf heb ik jaren geleden gewerkt als fractional integrator en werkte ik voornamelijk op afstand en soms op locatie. Belangrijk is om de kwartaalmeetings en de jaarmeeting op locatie te doen en om in het begin op locatie te zijn om te connecten met het leiderschapsteam.  Fractional Integrators die op afstand werken zijn getraind om efficiënt op afstand te werken, te managen, te connecten en teamleden accountable te houden.