Integrator. Wanneer ben je er klaar voor?

Integrators werken met visionairs en vertalen de visie naar werkelijkheid. Van mijn klanten, visionairs, hoor ik regelmatig dat iemand binnen het bedrijf heeft aangegeven deze rol op te kunnen pakken. Achteraf bleek dat dan toch niet zo te zijn. Het grootste misverstand is dat men vaak denkt dat de rol van een Integrator hetzelfde is als de rol van bijvoorbeeld een business manager, projectmanager, operations manager of assistant.  


In het artikel Wat is een Integrator staat omschreven waar de Integrator staat binnen het bedrijf.  

Maar hoe weet je nou of je klaar bent om te werken als Integrator? 


#1 Je wil op strategisch en tactisch level werken.  
Dit betekent dat je geen uitvoerende taken op operationeel level meer gaat doen.  #2 Je wil werken met succesvolle visionairs.  
Deze hebben een ander kaliber rechterhand en sparringpartner nodig. Zij weten heel goed waar ze naartoe willen en hoe ze daar willen komen. Zij zetten snellere stappen en het is de kunst om ze te kunnen bijbenen.  #3 Je wil het General Management binnen een bedrijf oppakken. 
Het gaat hier echt om General Management en niet alleen het Operationeel Management (tenzij je tijdelijk ook de pet van Operations Manager op hebt.) Twijfel jij of je klaar bent om het General Management binnen een bedrijf op te pakken, doe dan de gratis Virtual Management Check. #4 Je wil de benodigde Integrator skills leren.  
Een Integrator weet hoe je op een bepaalde manier een management besturingssysteem kunt runnen. Ik heb het dan niet over een tool of ICT-systeem, maar over een manier om een bedrijf te runnen zonder allerlei ballast. Daarnaast weet een Integrator hoe je een leiderschapsteam kunt aansturen zonder te hoeven trekken en duwen. En zo zijn er nog een aantal specifieke skills die nodig zijn om de rol van Integrator goed te kunnen uitvoeren.  #5 Je wil extreem goed voor jezelf kunnen zorgen.  
Werken in de waan van de dag werkt niet in de rol van Integrator. Je bent constant op strategisch niveau aan het werk en dat vraagt wat van je brein. Neem dan ook de tijd om je brein op adem te laten komen. Door je brein fit te houden, kun jij de rol van Integrator goed uitvoeren.  #6 Je wil aan jezelf werken.  
Je kunt nog zo goed zijn in de hard skills om je rol als Integrator goed uit te voeren. Persoonlijk leiderschap is daarnaast ook echt nodig. Om anderen te kunnen leiden, moet je eerst jezelf kunnen leiden. Daarnaast moet je in elke situatie, in elke storm, je werk goed kunnen doen en je gedachtes kunnen beheersen.  #7 Je bent er klaar voor om je taken anders te prioriteren. 
In de rol van Integrator moet je stevig kunnen prioriteren. Altijd, maar nog veel meer als je voor een aantal uren per week/maand wordt ingehuurd als Integrator. Daar waar je voorheen veel zaken in de waan van de dag kon afhandelen, is het in de rol van de Integrator zaak om alles zo goed mogelijk te prioriteren en te batchen. #7 Je durft uit je oude rol te stappen. 
Als je blijft doen wat je hebt gedaan voordat je in de rol van Integrator zat, kom je gewoonweg niet goed uit de verf. Stap uit je oude rol, klim in je nieuwe rol met alle taken en verantwoordelijkheden die bij de rol van Integrator horen.  #8 Je wil samenwerken met anderen. 
Om de rol van Integrator goed te kunnen uitvoeren, heb je anderen nodig. Belangrijk dat je leert hoe je kunt connecten met medewerkers waardoor jij snel van een groepje mensen een team kunt maken.  #9 Je wil graag een bedrijf op alle vlakken laten groeien. 
Bij het laten groeien van een bedrijf gaat het echt niet alleen om meer omzet behalen. Je moet bereid zijn om ook op de andere vlakken het bedrijf te laten groeien en dit ook superleuk te vinden.