Top 5 valkuilen die je als integrator of COO moeten vermijden

Top 5 valkuilen die je als integrator of COO moeten vermijden

We are what we repeatedly do. 
Excellence, then, is not an act but a habit.  
- Aristotle-  


In mijn werk als mentor, coach en Neuroencoding specialist voor integrators, COO's & CEO's zie ik dat vaak in dezelfde valkuilen wordt gestapt. Niet bewust. Soms kan het zijn dat ze niet de juiste middelen tot hun beschikking hebben, soms kan het zijn dat de DGA/CEO te ongeduldig is en soms heeft het een andere reden.   

In dit artikel wordt met integrator bedoeld: integrator én COO omdat 1 van de rollen van een COO die van integrator is. Niet elke COO (en CEO) is zich daarvan bewust. 
Ik schreef er al eerder over in het blog: de integrator als rechterarm van een CEO.  

  

Top 5 valkuilen  
De top 5 van de valkuilen waar je als integrator makkelijk in kunt stappen:  

1. Meegaan in het ideeën tempo van de DGA/CEO.  

2. De grens van strategisch management overschrijden 

3. Werken zonder management besturingssysteem.  

4. Je eigen werk niet plannen.  

5. Altijd aan staan.  

  

1. Meegaan in het ideeën tempo van de CEO  

Een CEO heeft 1000 ideeën, elke dag wel weer een nieuwe. 999 van die ideeën zijn niet voor nu meteen óf dragen niet bij tot het lange termijndoel óf moeten eerst goed uitgewerkt worden. Het zijn meestal supergoeie ideeën, echter het is aan de integrator om te kijken of het op dat moment het beste is voor het bedrijf. Ondanks dat het een superidee is waar ook jij als integrator helemaal van gaat stuiteren, je moet vaak nee kunnen zeggen. Reden: laserfocus houden op de doelen. Nou bedoel ik niet dat je bot elk idee moet afwijzen, want heel eerlijk, het zijn vaak steengoede ideeën. Het gaat erom dat je als integrator laserfocus moet houden op de doelen en je dus bij elk nieuw idee de volgende vragen mag stellen:  

  1. -Draagt het bij aan de lange termijn doelen?  

  2. -Zo ja, moet het nú? (Lees: deze week, deze maand, dit kwartaal, dit jaar)  

  3. -Wat gebeurt er als we het nu niet doen? 

  4. -Wat gebeurt er als we het nu toch doen?  

  

2. De grens van strategisch management overschrijden  

De grens tussen strategisch management en operationeel management is superdun. Het is dan ook heel makkelijk om veel meer bezig te zijn met operationeel management dan met strategisch management. Oftewel: je zit dan te werken met een andere pet op, een managers pet en de focus ligt dan met name op de korte termijn (jaar, kwartaal, maand, week, dag).  
Het is de kunst om als integrator die flinterdunne grens niet te overschrijden. In theorie lijkt dit heel makkelijk, in de praktijk is dat echt andere koek. Dat is dan ook de reden waarom wij er zoveel aandacht aan besteden in onze Integrator Excellence® Accelerator en onze COO Excellence® Accelerator waarin je leert hoe je niet over die grens gaat en op een juiste manier kunt schakelen.   

  

3. Werken zonder management besturingssysteem  

Met een management besturingssysteem bedoel ik niet een ICT-tool of zo, maar een manier om een bedrijf te laten groeien.   
Ik vergelijk het met een Apple Iphone of laptop. Daar zit een besturingssysteem in. Als dat niet of niet goed werkt, dan word je Iphone of laptop sloom of blijft regelmatig hangen. Dan ga je naar een expert die verder kijkt dan alleen de buitenkant en precies ziet op welke plekken het besturingssysteem niet of niet goed werkt. Omdat een Apple Iphone of laptop zo simpel zijn ingericht is dat voor een expert ook heel snel te vinden. In een bedrijf is een integrator degene die snel kan zien of het besturingssysteem van het bedrijf niet of niet goed werkt en problemen weet te tackelen door bij te sturen of door een bepaalde actie te ondernemen.   

Zonder management besturingssysteem is het vrijwel onmogelijk om focus te houden op alle vlakken die belangrijk zijn om een bedrijf te laten groeien. Daarnaast zijn er dashboards die het leven van een integrator een stuk makkelijker maken. Dit doordat ze het runnen van het management besturingssysteem simpel maken waardoor de integrator nog beter met een helikopterview alles binnen het bedrijf kan blijven bekijken.   

  

4. Eigen werk niet plannen  

Je bent als integrator altijd bezig met alles wat nodig is om de visie van de CEO te vertalen naar wat er daadwerkelijk moet gebeuren. Dit vraagt ruimte in je hoofd. Ruimte om daar strategisch goed over na te denken. Plan je jouw werk niet, dan zit je binnen no time in de waan van de dag te werken, sta je met 2 benen midden in de operatie en is het bye bye focus.   

Wil je een steengoede integrator zijn en blijven, dan plan je niet alleen jouw eigen werk maar dan zet jij jezelf boven aan de prioriteitenlijst.   

  

5. Altijd aan staan  

Het laatste waar een CEO op zit te wachten is een integrator die altijd aan staat. Waarom? Een integrator die altijd aan staat heeft niet altijd laserfocus op de lange termijndoelen, staat makkelijk de hele tijd midden in de operatie waardoor het strategisch management erbij inschiet. Een integrator die altijd aan staat krijgt heel makkelijk een vol hoofd en kan daardoor strategisch niet fit kunt blijven.   

De meest succesvolle integrator staat regelmatig uit. Dit om vervolgens de CEO en het bedrijf nog veel beter te kunnen helpen. En het belangrijkste: de integrator zorgt daarmee goed voor zichzelf om zo beter voor anderen te kunnen zorgen.   

Dit zijn de 5 meest voorkomende valkuilen. Heb jij nog een andere valkuil waar jij regelmatig instapt? Laat het me gerust weten in een reactie hieronder of dm me gerust op LinkedIn of Instagram. 

 

Over de schrijver
Angélique is auteur van het boek Nooit meer managen. Als mentor, coach en neuroencoding specialist voor Integrators, COO’s en CEO’s helpt ze hen meer uit het bedrijf én uit hun leven te halen. Share Business Management verzorgt de coaching & begeleiding van Integrators en COO’s bij het vervullen van de integrators-rol als een pro, werving en selectie van Integrators en coaching & begeleiding van DGA/CEO’s.
Reactie plaatsen