Samenwerken met een Integrator: wanneer ben je er klaar voor?

Samenwerken met een Integrator: wanneer ben je er klaar voor?


De meeste ondernemers willen graag werken met iemand die hun managementtaken van hun bord afhaalt. Maar wanneer ben je nou echt klaar om te werken met een Integrator? 

In het boek Rocket Fuel van Gino Wickman en Mark C. Winters geven zij een aantal readyness factoren. Ik heb daar nog een aanvulling op: 

#1 Je hebt een glasheldere visie.  
De rol van de Integrator is het vertalen van de visie naar werkelijkheid, de dingen die daadwerkelijk moeten gebeuren om dat voor elkaar te krijgen. Hiervoor is het nodig dat de ondernemer echt een visionair is die weet waar hij of zij naar toe wil, stevige lange- en korte termijn doelen durft te zetten en een strategisch plan heeft over hoe deze doelen te behalen. Een Integrator vraagt hier naar bij de start van een samenwerking om e.e.a. verder te bekijken en ervoor te zorgen dat de focus gehouden wordt op dat wat belangrijk is voor het bedrijf.  


#2 Je bent klaar om de controle los te laten. 
De controle loslaten is het moeilijkste dat er is. Veel ondernemers vinden dit lastig, ook al zijn ze erg goed in het delegeren van allerlei uitvoerende taken. Dat laatste stuk, het delegeren van managementtaken kan lastig aanvoelen. Logisch, want je wil graag dat de Integrator bepaalde dingen doet zoals jij ze gedaan hebt of beter.  

De makkelijkste manier om los te kunnen laten is de Integrator zo goed mogelijk informeren over hoe je als visionair de dingen wil hebben in je bedrijf. Elk detail is daarin belangrijk want de Integrator moet de visionair kunnen lezen en schrijven. Om iemand te kunnen lezen en schrijven moet je iemand echt leren kennen en hier dan ook de tijd voor nemen. Hoe meer je als visionair het gevoel krijgt gehoord en begrepen te worden, hoe eerder je kunt loslaten. Op het moment dat je loslaat ontstaat er meteen rust en meer headspace en dat voelt erg prettig.  


#3 Je durft jezelf kwetsbaar op te stellen. 
Hiermee bedoel ik dat je heel open en eerlijk mag zijn over je valkuilen, dingen die voor jou niet prettig zijn, dingen waar je hulp bij nodig hebt. Ik werk zelf ook met een Integrator en ik vind het belangrijk dat ze mijn gebruiksaanwijzing weet maar ook weet wat mijn valkuilen zijn en waar ik hulp bij nodig heb. Ik maak dit heel concreet: “Ik heb jouw hulp nodig bij ______ om te voorkomen dat ________ (valkuil)” of  
“Ik heb jouw hulp nodig bij _______   omdat ________.  


#4 Je bent er financieel aan toe. 
Je haalt een bepaalde expertise in huis en daar hangt een prijskaartje aan. Het tarief van een Integrator is anders dan van een andere medewerker in het bedrijf. Het mooie van het inhuren van een factional integrator is dat je deze niet fulltime in huis hoeft te halen. Zo kun je, afhankelijk van wat er allemaal gedaan moet worden, het aantal uren in de samenwerking langzaam opbouwen en afbouwen.  


#5 Je bent klaar voor een nieuw werkritme. 
Bepaalde taken hoef je nooit meer zelf te doen. Dat is best wennen. Dat kan betekenen dat je niet meer zoveel uren hoeft te werken en meer vrije tijd hebt. Het kan ook betekenen dat je de tijd die je hebt anders in kunt delen om te werken aan de zaken die specifiek voor jou als visionair zijn.   


#6 Je wil de tijd nemen om elkaar beter te leren kennen. 
Ik zie de samenwerking tussen een visionair en een Integrator als een relatie waar je aan moet werken.  

In een relatie ga je niet meteen trouwen. Je gaat eerst daten om elkaar beter te leren kennen. Je trekt niet meteen bij iemand in. Je gaat pas samenwonen en mogelijk trouwen op het moment dat je voelt dat de relatie een dieper level heeft en je elkaar kunt lezen en schrijven.   

In de samenwerking tussen een visionair en een Integrator werkt dat ook zo. Deze samenwerking ligt anders dan de samenwerking met andere managers uit het bedrijf. De Integrator moet de visionair kunnen lezen en schrijven. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en om constant met de neuzen dezelfde kant op te blijven staan.  

Ben jij er klaar voor om te gaan samenwerken met een Integrator?

Over de schrijver
Angélique is auteur van het boek Nooit meer managen. Als mentor, coach en neuroencoding specialist voor Integrators, COO’s en CEO’s helpt ze hen meer uit het bedrijf én uit hun leven te halen.Share Business Management verzorgt de coaching & begeleiding van Integrators en COO’s bij het vervullen van de integrators-rol als een pro, werving en selectie van Integrators en coaching & begeleiding van DGA/CEO’s.
Reactie plaatsen