Integrator: jezelf specialiseren of niet?

Een Integrator werkt als rechterhand van een MKB- of KMO-ondernemer.  

MKB en KMO klinkt vaak veel te breed en groot waardoor de de volgende vragen: 

Wat valt onder het MKB?  

Integrators werken met ondernemers met een: 

  • Micro bedrijf tot 10 medewerkers, vaak E-commerce of online bedrijf, omzet tot 2 miljoen (Geen ZZP-bedrijven maar BV). 
  • Klein Bedrijf tot 50 medewerkers, omzet tot 10 miljoen. 
  • Middelgroot bedrijf tot maximaal 250 medewerkers, omzet tot 50 miljoen.  

Bron: MKB Servicedesk 

Of voor België ondernemers met een: 

  • Kleine onderneming tot 50 medewerkers, jaaromzet tot 10 miljoen 
  • Middelgrote onderneming tot 250 medewerkers, jaaromzet tot 50 miljoen 

Bron: Vlaanderen.be 

Het grootste gedeelte van onze klanten die de werving en selectie van een Integrator door ons laten doen, zijn ondernemers met een micro-bedrijf of een klein bedrijf.  

Wat voor ondernemers/bedrijven dat dan zijn? 

Het mooie is dat dit allemaal verschillende MKB- of KMO-ondernemers zijn.  
Van (business) coach tot (online)trainer.  
Van interieurarchitect tot eigenaar transportbedrijf.  
Van arts tot advocaat.  
Van verkoop van fysieke producten tot e-commerce.  
Werkelijk alles is mogelijk. 

Het ene bedrijf heeft een klein team van Visionair/ondernemer, Integrator en een klein uitvoerend team. Het andere bedrijf heeft een team van Visionair/ondernemer, integrator en 3 tot 6 managers.  

Een Integrator kiest zelf zijn of haar ideale klant. Niet elke Integrator past bij elke visionair/ondernemer. De werving en selectie op dit managementlevel is dan ook complexer dan de werving en selectie op operationeel level.  

Moet je als Integrator gespecialiseerd zijn of een branche kiezen? 

Dat moet je lekker zelf weten 😉 Als een Integrator zich wil specialiseren is dat helemaal prima.  Als je het leuk vindt om een kijkje te nemen in verschillende bedrijven dan is het handig om je niet te specialiseren.  

Het gaat er vooral om dat de basisrol van Integrator niet vertroebelt en dat is vaak een valkuil als je je als Integrator wel gaat specialiseren. Ik zie het vaak bij Integrators die zich specialiseren in marketing en alleen met online ondernemers willen werken. Zie schieten 9 van de 10 keer uit hun Integrators rol zo de operationele kant op. Die van operations manager of marketing manager.  


Maar het kan ook anders. In Amerika zijn er mooie voorbeelden van Integrators die zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde branche.  
Bijvoorbeeld een Integrator die zich heeft gespecialiseerd in advocatenkantoren. Of een hele succesvolle Integrator die alleen maar tandartspraktijken als klant heeft. Maar ook veel Integrators die gespecialiseerd zijn in familiebedrijven.   


Gespecialiseerd of niet het gaat erom dat je als Integrator het Strategisch General Management oppakt in het bedrijf.  

Wil jij weten of de rol van Integrator iets voor jou zou kunnen zijn? Lees er hier meer over. 
 

Bij Share Business Management hebben wij de missie om het voor MKB- en KMO-ondernemers in Nederland en België mogelijk te maken meer uit hun bedrijf én uit hun leven te halen met een Integrator als rechterarm in het bedrijf. Dit doen wij door: -Het coachen en begeleiden van integrators -Het coachen en begeleiden COO's (1 van de rollen van een COO is die van integrator) -Integrator Recruitment -Begeleiding van DGA's/CEO's/visionairs met een 7-figure business en een klein leiderschapsteam Onze focus ligt op het verzorgen van excellent General Management voor MKB en KMO.
Reactie plaatsen