Integrator: de verschillende rollen

Integrator: de verschillende rollen  

Net zoals er zoveel verschillende CEO's zijn, is ook geen enkele integrator hetzelfde. Er zijn wel een aantal rollen die een integrator vervult. Afhankelijk van het soort bedrijf waar een integrator werkt, is meer of minder tijd voor de invulling van een bepaalde rol nodig. Alle van de hierna genoemde rollen worden vervuld.                          

Het gezicht naar binnen
Daar waar de DGA/CEO vaak het gezicht naar buiten is, houdt de integrator zich op de achtergrond bezig met de binnenkant van het bedrijf. Zo kent iedereen Walt Disney die de visionaire rol binnen het bedrijf had – de man van de magie. Terwijl zijn broer Roy ervoor zorgde dat zijn visie werkelijkheid is geworden. Roy was de integrator in het bedrijf en bleef op de achtergrond*.  

Een ander bekend voorbeeld is het bedrijf McDonald’s, dat door Ray Kroc werd overgenomen van de broers Richard en Maurice McDonaldsRay Kroc heeft McDonald’s tot een wereldwijd fastfood- imperium gemaakt met integrator Harry Sonneborn aan zijn zijde.                          

De aanvoerder  
Binnen voetbal heeft de aanvoerder een belangrijke leiderschaps- rol voor, tijdens en na het voetballen. De aanvoerder spreekt de spelers aan op hun gedrag, is het aanspreekpunt, is de spreekbuis voor de spelers en heeft een voorbeeldfunctie naar anderen.  
Net zoals in voetbal, waarbij de aanvoerder het verlengstuk is van de coach naar de selectie en andersom, is de integrator het verlengstuk van de CEO naar de rest van het leiderschapsteam en andersom.                       
   

De dirigent  
Een dirigent leidt het orkest in de uitvoering naar een prachtig muziekstuk. Een dirigent leidt de repetities, de uitvoeringen, beslist hoe een compositie gespeeld wordt, geeft de maat aan en wijst het orkest op details. De taak van een dirigent is alle mensen uit het orkest, ieder met hun eigen instrument, dienstbaar te maken aan de muziek.              

Zo kun je de rol van een integrator ook zien. Het orkest bestaat uit managers en medewerkers in het bedrijf, en de verschillende instrumenten staan voor de verschillende onderdelen en taken binnen die onderdelen. De compositie is de visie van de CEO, die de integrator tot werkelijkheid wil brengen.  

De strategisch sparringpartner  
De integrator is voor de DGA/CEO een partner om mee te sparren over nieuwe ideeën en ontwikkelingen en over de strategie van het bedrijf en de uitvoering daarvan.                      

De bewaker van de kernwaarden  
Kernwaarden gaan over de cultuur in het bedrijf. Een integrator zorgt ervoor dat deze kernwaarden ook in alles geleefd worden door iedereen binnen het bedrijf.  


Uit het boek Nooit meer Managen, geschreven door Angélique Piternella. 

Bij Share Business Management hebben wij de missie om het voor MKB- en KMO-ondernemers in Nederland en België mogelijk te maken meer uit hun bedrijf én uit hun leven te halen met een Integrator als rechterarm in het bedrijf.Dit doen wij door: -Het coachen en begeleiden van integrators -Het coachen en begeleiden COO's (1 van de rollen van een COO is die van integrator) -Integrator Recruitment -Begeleiding van DGA's/CEO's/visionairs met een 7-figure business en een klein leiderschapsteamOnze focus ligt op het verzorgen van excellent General Management voor MKB en KMO.
Reactie plaatsen