puzzel stukjes
Integrator als rechterarm van een ondernemer
Angelique Piternella
Integrator als rechterarm van een ondernemer
09/04/2023
3 min
0

Werken als integrator? 10 dingen die je eerst moet weten

09/04/2023
3 min
0


Als je overweegt om in de rol te stappen van integrator en rechterarm van een ondernemer, zijn er 10 dingen die je eerst moet weten: 

1. De rol van de integrator is niet te vergelijken met managers rollen of uitvoerende rollen.  
Ik heb het dan over rollen als Operationeel Manager, Marketing Manager, Sales Manager, Facilitair Manager, online business manager, virtual assistant, projectmanager, co-manager, coach, consultant, business strateeg of wat dan ook. 
De expertise die je in je rugzak hebt door het vervullen van een van de genoemde rollen kan enorm waardevol zijn in jouw rol als integrator.  
  
De enige vergelijkbare rol met die van integrator is die van COO/Operationeel Directeur. Een van de rollen van een COO/operationeel directeur is die van integrator. Een integrator heeft 100% focus op dat gedeelte dat ervoor zorgt dat het bedrijf groeit door focus te houden op de strategische doelen. Veel ondernemers zijn nog niet toe aan werken met een COO/Operationeel Directeur. Voor hen is werken met een integrator dan ook ideaal.   
 
Een operationeel directeur is niet hetzelfde als een operationeel manager, maar dat is misschien wel leuk voor een ander blog.  

2. Je werkt met ondernemers met een stevige visie: een visionair 
 
Deze ondernemers hebben niet alleen helder hoe het bedrijf er over een jaar uitziet, en zien ook glashelder voor zich hoe het bedrijf er over 3 jaar of over langere termijn uitziet.  
Niet elke ondernemer heeft dit helder en dat is ook logisch want er zijn verschillende groeifases in een bedrijf.  

3. Niet elke ondernemer is klaar voor de samenwerking met een integrator. 
Ondanks dat veel ondernemers een integrator nodig hebben, is niet iedereen ook klaar om samen te werken met een integrator. Er zijn een aantal voorwaarden waar een ondernemer aan moet voldoen.  

4. Een integrator moet de CEO kunnen lezen en schrijven. 
Dit is een belangrijke. Als je als integrator alleen maar focus hebt op doelen en het vertalen van de visie van de ondernemer en als je de CEO niet kunt lezen en schrijven, sla je de plank volledig mis. Er zijn mooie methodes om dit makkelijk te leren en te implementeren.  

5. Een integrator stuurt een leiderschapsteam aan. 
Als integrator stuur je een team van managers aan en niet een team van uitvoerende medewerkers zoals virtual assistants, sales medewerkers, marketingmedewerkers enzovoort. Als een integrator tijdelijk de rol van bijvoorbeeld de operationeel manager vervult, moet dat dus tijdelijk zijn. Tijdelijk is hooguit een paar weken. Je zult begrijpen dat een ondernemer anders liever een operationeel manager voor een lager tarief inhuurt. 

6. Een integrator durft vaak nee te zeggen. 
De ondernemer waar je mee werkt heeft niet alleen een sterke visie, deze heeft ook 1001 ideeën. Ook al zijn al deze ideeën nog zo goed, een integrator is degene die op een goede manier brengt dat een idee óf nog even op de plank komen te liggen óf toch niet zo’n goed idee blijkt te zijn.  

7. Een integrator is bezig met strategisch management. 
Een operationeel manager stuurt een uitvoerend team aan en is bezig met operationeel management. Een integrator stuurt een leiderschapsteam aan en is bezig met strategisch management.  

8. Je bent niet automatisch ook COO of compagnon. 
Zoals ik eerder vertelde is 1 van de 5 rollen van een COO die van integrator. De andere 4 rollen zijn verdeeld over de verschillende petten die een COO op heeft. Daarnaast heeft een COO als compagnon aandelen in het bedrijf. Wees helder over welke rol jij vervult. Niet alle ondernemers zijn toe aan een COO of compagnon.  

9. Laserfocus is key. 
Dat is dan ook de reden dat je als integrator het management besturingssysteem van het bedrijf runt zodat je op een simpele manier laserfocus op verschillende vlakken kunt houden om zo visie van de ondernemer te vertalen naar werkelijkheid.  

10. Er zijn 5 groeifases voor een integrator. 
In je rol als integrator is er nog genoeg ruimte voor groei. In welke fase je zit is sterk afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de mate van leiderschap van de ondernemer en de groeiplannen.  


Binnenkort start er een nieuwe ronde van de Integrator Excellence® Accelerator. Hierin leer je alles om de rol van de integrator goed te kunnen vervullen, waarna je direct aan de slag kunt als integrator. Hier lees je alles over de Integrator Excellence® Accelerator. 

Reacties
Categorieën