Wat ik bijna nooit vertel


“Het is er zeker weer zo-een?" vroeg ze.
Ik noem haar even Lilian, maar zo heet ze in het echt niet.  

Ik wist niet meteen wat ze bedoelde en vroeg het haar.   

We hadden een leuk gesprek gehad over de dingen waar ze tegenaan liep, de twijfel aan zichzelf en over haar ambities.   

Ik vind het altijd leuk om in gesprek met mensen te zijn die veel meer kunnen dan ze zelf denken. Van die parels in een oester noem ik ze.   

De personen die vaak op de achtergrond hun ding doen.   

Kneitergoed.

Lilian is zo’n parel.   


Maar goed, ik vroeg dus wat ze bedoelde met haar vraag en toen ze het eruit flapte voelde ik haar.   

“Het is zeker weer zo’n opleiding die gemaakt is op basis van eigen ervaring”.  

En dat is waar ik haar voelde.   

Want ik zie ook wel wat er speelt.   

De opleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond.   

Iemand heeft een jaar ervaring en maakt een opleiding of wordt coach.  

Op basis van ervaring.   


Ik kon zien dat Lilian er helemaal klaar mee was en vertelde haar wat bijna niemand van mij weet.   

Ik vertelde haar dat ondanks dat ik heel wat jaren geleden in de rol zat van Integrator, ik de Integrator Excellence® Accelerator niet heb gemaakt op basis van mijn eigen ervaring. Sterker nog, ik was toen nog helemaal niet van plan om een opleiding te ontwikkelen.  

Omdat ik nog een bedrijf wilde opzetten, zocht ik naar een vervanger die mijn rol zou overnemen bij 2 klanten. Ik kon niemand vinden en ik snapte er niks van.   

Mijn mentor snapte dat wel.  “Jij doet iets wat niemand doet. Jij bent de backbone van een bedrijf. Ga op onderzoek uit, verzamel cases, leer mensen wat jij doet”.  

Ik heb er jaren over gedaan.  

Jaren.   


Ik vertelde Lilian wat ik bijna nooit vertel:  

 • Ik werkte met topondernemers en verzamelde cases. Ik wilde weten waar ze tegenaan liepen, wat de grootste knelpunten waren en wat een oplossing zou kunnen zijn. Voor mij was het heel logisch wat de oplossing zou kunnen zijn. Ik registreerde alles en had een bak vol cases uit de praktijk. 
 • Ik ging op zoek naar mensen van wie ik dacht dat zij makkelijker in deze rol zouden kunnen groeien en maakte 1 van mijn grootste fouten: Ik liep met de meute mee en wilde niet te veel afwijken van wat in de markt bekend was en noemde deze groep mensen Virtueel Business Managers.  
 • Ik ging verder op onderzoek uit en begon met de werving en selectie van 'Virtueel Business Managers'. Dat waren Online Business Managers die ik wilde laten groeien in de rol van Integrator, maar die ik dus Virtueel Business Manager noemde.   
 • Ik werkte op basis van vertrouwen. Als iemand vertelde een goede Online Business Manager te zijn, dacht ik dat de rol van de Online Business Manager bedoeld werd zoals deze in Amerika bedacht is. Uit mijn onderzoek bleek dat er helemaal niet zoveel gecertificeerde OBM's in Nederland zijn als wordt gedacht. Ik kijk regelmatig in het register voor OBM's waar ook een aantal Nederlandse OBM's staan. Er zijn er maar weinig die hun registratie verlengen en de rol vervullen zoals deze bedoeld is.   

 • Ik stopte met de werving en selectie van OBM's omdat ik te vaak te horen kreeg, dat niet aan het kaliber werd voldaan. Ook trok ik ondernemers aan die graag een rechterhand op hoog niveau willen, maar er gewoon nog niet aan toe zijn dus ging ik me alleen nog maar richten op MKB-ondernemers met een minimale omzet van een miljoen.   

 • Ik begon met ontwikkelen van de opleiding, samen met topondernemers. De opleiding had nog niet de juiste naam maar hij moest er komen. Want ondertussen jaren later, werd ik nog steeds gevraagd om de rol van Integrator te vervullen.   

 • Mijn onderzoek stopte niet. Ik kwam in Amerika terecht. Bij de schrijvers van de boeken Traction en Rocket Fuel en de bedenkers van de term Integrator: Gino Wickman en Mark C. Winters. Ik kreeg coaching en training van beide heren. Ik wilde weten wat the secret sauce was. Waarom is de rol van de Integrator daar heel normaal en hier nog niet? En toen wist ik het.   

 • Ik ging als trainer en coach met leiderschapsteams werken om te kijken waar zij tegenaan lopen en hoe ik de vertaling kon maken. 

 • Ik werk met toptrainers samen waar ik heel blij mee ben en heel trots op ben. 
    
 • Ik betaalde € 27.500,-- aan allerlei licentiekosten.  Alles om de opleiding stevig neer te zetten en stevig te houden.   

 • Ik was nog niet klaar. Want ik leerde in Amerika dat ik iets moois had neergezet, namelijk hoe je dan een Integrator als rechterarm van een MKB- of KMO-ondernemer kunt worden. Mijn mentor Daniel Priestley had al aangegeven dat ik iets had wat uniek is en ik acties moest ondernemen. Ik nam een jurist in de arm die me hielp bij het vastleggen van mijn idee en het registreren van mijn merk. Ik wilde persé niet een opleiding waarbij je automatisch nadat je alles hebt doorlopen een certificaat krijgt. Dus heb ik het anders ingericht.   

 • De opleiding staat als een huis. Daarnaast verzorgt Share Business Management Integrator Excellence® Recruitment voor MKB-ondernemers die op zoek zijn naar een Integrator. Ik heb momenteel een wachtlijst.   

Toen ik dit allemaal aan Lilian verteld had, was ik even stil. Het was ook best veel en ik vertel dit eigenlijk nooit, bedacht ik me. Moet ik maar eens vaker doen, want nee, het is er niet weer zo-een.   


Voordat ik jaren geleden in de rol van Integrator kwam, heb ik eerst een bachelor Management gevolgd en me verdiept in op afstand werken (was toen nog heel raar), General Management, teams en personeelsmanagement.  Ik heb 4 jaar over de opleiding gedaan. Naast mijn werk, net gescheiden en mams van 2 ukkies. Ik heb enorm veel geleerd, maar niet alles nodig gehad in de rol van Integrator. Dat is dan ook de reden waarom de Integrator Excellence® Accelerator gevuld is met dat wat nodig is in de praktijk. 


Wat ik wil zeggen is, dat ik niet vergeleken wil worden met andere opleiders want ik doe het anders. En ik hoop dat jij ook dingen anders doet in de rol waar jij nu in zit en jezelf niet laat vergelijken met iedereen. Je mag het precies op jouw eigen manier doen. 


Ben jij benieuwd of de rol van integrator iets voor jou is? Lees hier alles over onze acceleratorOver de schrijver
Angélique is auteur van het boek Nooit meer managen. Als mentor, coach en neuroencoding specialist voor Integrators, COO’s en CEO’s helpt ze hen meer uit het bedrijf én uit hun leven te halen. Share Business Management verzorgt de coaching & begeleiding van Integrators en COO’s bij het vervullen van de integrators-rol als een pro, werving en selectie van Integrators en coaching & begeleiding van DGA/CEO’s.
jessica van Bergeijk
Door

jessica van Bergeijk

op 03 Feb 2022

Mooi verwoord en omschreven Angelique en sommige delen in je vehaal zijn heel herkenbaar.

Reactie plaatsen