De Integrator
De MKB-ondernemers waar ik mee werk hebben vaak al ervaring met het werken met een rechterhand.


Waarom de samenwerking uiteindelijk werd beëindigd en ze de werving en selectie van een nieuwe rechterhand uitbesteden, heeft alles te maken met de fouten die ze eerder hebben gemaakt bij het inhuren van een rechterhand.  

  • De rechterhand heeft geen of niet genoeg ervaring in het managen van een (leiderschaps)team.
  •        
  • Of is niet in staat om op een hoog strategisch level te werken waardoor de ondernemer alsnog veel zelf moest doen.  


  • Een assistent wordt in deze rol gezet zonder de inhoud van de rol te kennen en de hoge verwachtingen niet kunnen worden waargemaakt.  


  • Er is te weinig vertrouwen om het werk ook daadwerkelijk over te kunnen laten aan de rechterhand.  


Laten we kijken naar het begrip ‘rechterhand‘ in je bedrijf.  

Net zoals je verschillende ondernemers hebt, is ook het kaliber van een rechterhand in je bedrijf verschillend.  

Een ZZP-ondernemer met een omzet beneden een ton heeft een andere rechterhand nodig dan een ZZP-ondernemer met een omzet vanaf 3 ton.  

Een ZZP-ondernemer met een omzet beneden een ton is prima geholpen met een (Virtual) Assistant/Professional/Online Business Expert/Online Business Assistent.

Een ZZP-ondernemer met een omzet vanaf 3 ton is meestal klaar om een een team te vormen met een Online Business Manager als rechterhand.  

Een MKB-ondernemer met een leiderschapsteam en een 7-figure businessof 8-figure business heeft behoefte aan een andere rechterhand, een Integrator™, de lijm tussen de ondernemer en de rest van het leiderschapsteam.  

De rol van de rechterhand is inhoudelijk verschoven van operationeel management naar tactisch en strategisch management.


De rol van de Integrator is een rol op managementniveau. De Integrator is een belangrijk onderdeel van het leiderschapsteam.

Of je nou te maken hebt met een Virtual Assistant, Online Business Expert, Online Business Manager, Operationes Manager, Sales Manager, Marketing Manager, Virtueel Manager, Personal Manager, projectmanager, niet iedereen is een Integrator.

Neem bij het inhuren of aannemen van een Integrator™ dan ook ruim de tijd voor de werving en selectie. Stel de juiste vragen in de interviews, waarbij uit de antwoorden blijkt dat je te maken hebt met een Integrator.  


Meer weten over de rol van een Integrator? Of over wat een Integrator voor jou kan betekenen?
Neem hier contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Angélique Piternella is eigenaar van Share Business Management en verzorgt de opleiding, werving & selectie van Integrators als rechterhand van MKB- en KMO ondernemers.
Daarnaast is zij eigenaar van Share Team Support en helpt ze als trainer en coach voor MKB- en KMO ondernemers en hun leiderschapsteam meer uit het bedrijf te halen door meer accountability, discipline, focus en bedrijfsgroei naar minimaal 80% op alle vlakken.